Száznapos Ünnepség és fesztivál a Ludovikán

Fesztivál a Ludovikán 12

          

A tisztavatást megelőző, úgynevezett Száznapos Ünnepséggel kezdetét vette a VI. Ludovika Fesztivál, amelyet idén először a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezett. A rendezvényen az MH Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, negyedéves honvédtisztjelöltjei részére adtak át elismeréseket. Az Orczy-parkban a látványos katonai, rendészeti és katasztrófavédelmi bemutatók, valamint a katonai hagyományőrző tábor programjai mellett az egyetemi karok által szervezett vetélkedőkön keresztül bepillantást nyerhetnek a látogatók az egyetemen folyó képzésekbe.

A Ludovika Fesztivál immáron hagyományosan a Száznapos Ünnepséggel kezdődött, amelyen elsőként Hende Csaba mondott ünnepi beszédet. A honvédelmi tárca vezetője 101 nagyszerű fiatal nagy napjának nevezte az ünnepséget, amelynek múltja 1924-ig nyúlik vissza, amikor a 18. században megkezdett és 1919-ben megszakadt rendezvényt ismét megtartották a végzős akadémisták tiszteletére. Az ünnepség elnevezése arra a 100 napra utal, amely még hátravan a hallgatóknak a tisztavatásig. ?Azért jöttünk el, hogy köszönetet mondjunk és veletek örüljünk?- fordult a honvédtisztjelöltekhez a miniszter, aki szerint mindenki megállta a helyét, méltán viseli az egyenruháját és emeli a tekintetét a Ludovika csapatzászlajára. ?A Száznapos Ünnepség nem csak a honvédtisztjelöltek ünnepe, hanem a magyar államé és az egész nemzeté is? ? tette hozzá Hende Csaba. A honvédelmi miniszter beszédében utalt rá, hogy a hamarosan felavatandó tisztjelöltek a magyar embereket szolgálják majd békés és éles helyzetekben, megvédik határainkat, de lehet számítani rájuk természeti és ipari katasztrófák esetén is. ?Ma együtt ünnepelhetjük ezeket a fiatalokat és azt a nagyszerű hivatást, amit választottak? ? mondta el Hende Csaba, aki bátorságot és jókedvet kívánt a honvédtisztjelölteknek a hátralévő 100 naphoz.

Hende Csaba beszédét követően került sor az elismerések átadására. A Bolyai-vándorkardot és a Bolyai-dísztőrt, a Ludovika-emlékkardot, a Kossuth-dísztőrt, a Repülős dísztőrt és a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat dr. Boldizsár Gábor ezredes, a HHK dékánja, a Kvasz András Repülős Dísztőrt Kovács Bertalan, a békés megyei Kvasz András Repülő- és Ejtőernyős Egyesület elnöke, a Szent László-díjat pedig Schmittné Makray Katalin zászlóanya adta át.

Schmittné Makray Katalint 2011-ben kérték fel a Ludovika Zászlóalj zászlóanyájának, aki mai napig büszke erre a megtisztelő címre. Beszédében elmondta, a zászló számára szent dolog, egy közösség, egy nemzet összetartozásának szimbóluma. Schmittné Makrai Katalin szerint a honvédtisztjelölteknek még sokat kell tenniük azért, hogy kivívják a korábbi ludovikások tiszteletét. ?Nem elég elsajátítaniuk a legmodernebb ismereteket, a jellemük, az emberi viselkedésük is példa kell, hogy legyen?- tette hozzá, majd beszélt az általa létrehozott Szent László-díjról is, amit a legtöbb területen helyt álló honvédtisztjelölt nyerhet el.

?Egyetemvárosként büszkék vagyunk, hogy otthont adhatunk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának?- kezdte beszédét Sára Botond. A Ludovika Fesztivál megrendezését is támogató Józsefváros alpolgármestere utalt arra, hogy becsületbeli ügynek tartja a Ludovikát, már csak azért is, mert nagyapja a második világháború kitörésének évében volt végzős hallgatója a Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémiának. ?A hazáért való tenni akarás és a hazaszeretet érzése az, amit a mai tisztjelöltek is képviselnek? ? tette hozzá Sára Botond.

Sári Szabolcs alezredes, az MH Ludovika Zászlóalj megbízott parancsnoka beszédében szólt a Száznapos Ünnepség hagyományáról. ?Nem múlhat el május úgy, hogy ne sorakozzunk fel itt és ne vetnék számot a múlttal és ne tekintenénk a jövő felé?- mondta. Az alezredes a honvédtisztjelöltek számára még hátralévő száz nappal kapcsolatban elmondta, hogy öröm és néha keserűség szegélyezi majd ezt az időszakot. ?Önök száz, kétszáz, több száz nap múlva is számíthatnak majd egymásra, sorsuk összefonódott, bajtársak lettek - fejezte be beszédét a megbízott parancsnok.

A Ludovika Fesztiválon egész nap látványos programokkal várják az érdeklődőket, mint például a roncsvágással kísért műszaki mentési, a katonai közelharc és a rendőrkutya bemutató, intézkedéstaktikai bemutató. A rendezvényen a Nemzeti közszolgálati Egyetem karai és intézményei is bemutatkoznak, valamint óránkénti épületvezetésre is sor kerül a Ludovika Főépületben. Helyszíni regisztráció mellett ingyenesen látogatható az Orczy Kalandpark is a fesztivál ideje alatt.

Az alábbi honvédtisztjelöltek részesültek elismerésben:

Bolyai-vándorkard

Verbényi Dávid, BSc katonai gazdálkodási alapképzési szak, hadtáp szakirány

Bolyai-dísztőr

Szabó Szilvia, BSc had- és biztonságtechnikai mérnöki alapképzési szak, híradó szakirány, katonai információbiztonsági specializáció

Ludovika-emlékkard

Kapcsándi Tamás, BSc katonai vezetői alapképzési szak, lövész szakirány

Kossuth-dísztőr

Szabó Bernadett, BSc katonai vezetői alapképzési szak, harckocsizó szakirány

Repülős dísztőr ? Kiss Zsolt, BSc had- és biztonságtechnikai mérnöki alapképzési szak, repülőműszaki szakirány, fedélzeti rendszerek specializáció, műszer és automatika modul

Hadik András Tanulmányi Vándordíj

H_AN4_HBH161 számú IV. évfolyamos tancsoport, BSc Had- és biztonságtechnikai mérnöki alapképzési szak, haditechnikai szakirány, fegyverzettechnikai specializáció

Kvasz András Repülő Dísztőr

Fábián Kristóf

Szent László-díj - Szatmári András Zoltán, IV. évfolyamos BSc had- és biztonságpolitikai mérnöki alapképzési szak, haditechnikai szakirány, fegyverzettechnikai specializáció

Szöveg: Szöőr Ádám

Cimkék: hírek, 2015